Nominujte Velké bratry za rok 2024

Aktuálně sbíráme nominace za rok 2024.
Jubilejní DVACÁTÝ ročník našich Cen bude zhruba v únoru či březnu 2025.

Jak nominovat:

  • pomocí formuláře níže („Přidat nominaci“)
  • udejte důvod, ideálně odkaz na zdroj
  • vyplnění jména a e -mailu je zcela dobrovolné
  • nominaci následně schválí tým IuRe, zobrazí se zde na webu a bude se jí zabývat porota daného ročníku

Zpracování osobních údajů je založené na souhlasu, který projevíte vyplněním údajů. Zpracovávání a uchovávání veškerých údajů je zcela v souladu s obecným nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Nominující není povinen uvádět žádné své osobní údaje. Pokud osobní údaje uvede, ve zveřejněné podobě jsou tyto údaje odstraněny, stejně tak jako údaje o věci, které by mohly vést ke ztotožnění.

Přidat nominaci

 

 

213 thoughts on “Nominujte Velké bratry za rok 2024”

  1. Nominace na Vyrok Velkeho bratra: Vera Jourova, viz:

    Ella Jakubowska
    @ellajakubowska1

    The exact quote from the Commissioner for Values & Transparency: „the Commission proposed the method or the rule that even encrypted messaging can be broken for the sake of better protecting children“

  2. UnicornCollege, viz:

    „Privacy kuriozita od spolužáka z #UnicornUniversity od kterého s dovolením kopíruju Tweet: „Volali mi že školy, že jako vidí, že mám dobrý výsledky ve škole, ale že nemají záznam o tom, že bych do školy chodil… Že se nepřipojuju vůbec na školní wifinu. Tak teď se mi na tu wifinu nechce už vůbec připojovat.“

    Majitel Unicornu (a tedy i Unicorn University) Vladimír Kovář se o novém systému „motivace studentů“ chlubí ve svém pravidelném komisku. viz.: https://unicorn.com/comics/cs/000123

  3. KDÚČSL hlásují pro každý zákon omezující svobodu. Plus prolomení bankovního tajemství.

  4. Ostrava za kamery v MHD. „Vybuzení kreativity“ si možná zaslouží i nominaci na výrok, viz:

    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-cestujici-v-ostravske-mhd-snimaji-kamery-se-zaznamem-uz-skoro-vsude-40467395

    „Je to čím dál tím dokonalejší, rozšířenější. Ty záběry jsou tak dokonalé, že někteří pachatelé se nám chodí potom už přiznat sami,“ řekl na adresu kamer šéf ostravského městského ředitelství státní policie Antonín Řezníček.

    Potvrdil, že záznamů z vozidel MHD využívají čím dál víc, a to nejen při usvědčení pachatelů trestných činů, ale třeba také při monitorování pohybu podezřelých.

    Ředitel městské policie Miroslav Plaček má za to, že jde o pozitivní preventivní krok, který jednoznačně zvyšuje pocit bezpečí cestujících v městské hromadné dopravě. Dodal, že za pár týdnů by měli mít navíc strážníci možnost podívat se v případě potřeby do vozů MHD prostřednictvím kamer on-line.

    „Tyto kamerové systémy nám umožňují spolupráci s policií prohlubovat a rozvíjet, nasazovat další softwary, které mohou v rámci prevence a akceschopnosti zefektivňovat a zrychlovat přístup k datům nebo nějakým situacím. A to vybuzuje další kreativitu k tomu, jak udělat nejenom městskou hromadnou dopravu bezpečnější, ale celé město,“ uzavřel ředitel dopravního podniku Morys.

  5. Dobrý den,
    chtěl bych tímto nominovat firmu SODEXO/Pluxee. Důvody nominace jsou dva:

    1) Nucené masové předávání osobních údajů o zaměstnancích této firmě
    Hybnou pákou, vedoucí k donucení k předání údajů je pak získání slibovaných „benefitů“ od zaměstnavatelů – pokud zaměstnanec s předáním osobních údajů této firmě nesouhlasí, nejsou mu benefity poskytovány. Jde tedy víceméně o vydírání soukromým objektem, který následně omezuje jeho možnosti nakládání s hotovostí, na kterou má právo.

    2) Nedbalost při správě svěřených osobních údajů
    Což firma prokázala svým loňským únikem osobních údajů: https://www.itsec-nn.com/velky-unik-dat-u-paypalu-a-i-u-ceskeho-sodexo/ Sama přitom k tomuto incidentu nevydala žádné vyjádření a odmítá jej při přímém dotazu komentovat.

  6. Geis CZ s.r.o., za docházkový systém evidence pracovní doby na základě otisků prstů.

  7. Apple Vision Za nekontrolovatelný sběr dat z okolí. Nejen od uživatelů, ale všech.
    Další argumentace je podobná Jako u GoogleGlass: “ zařízení ovlivňují soukromí a utajení zavedením oboustranného sledování a dozoru.
    Panují obavy z různých zdrojů ohledně narušení soukromí, etikety a etiky používání zařízení na veřejnosti a nahrávání lidí bez jejich svolení. Diskutuje se, že Google Glass by porušoval právo na soukromí v důsledku bezpečnostních problémů a další. Obhájci soukromí se obávají, že lidé nosící takovéto brýle by mohli být schopní identifikovat cizince na veřejnosti za pomoci rozpoznání obličeje, nebo tajně nahrávat a vysílat soukromé rozhovory.“ ZdrojWiki

  8. Nominuji Ivana Bartoše (piráti) za návrh zákona o sledování osobních údajů ubytovaných v hotelech a penzionech.

  9. Nominuji společnost Microsoft za urputnou snahu donutit uživatele, aby pro přihlašování do Windows používali účet Microsoft místo účtu lokálního. Trik s odpojením od sítě během prvního spuštění WIndows už mnohdy nefunguje (bez fungující sítě nejde vůbec pokračovat), stejně tak některé další triky. Znám lidi, kteří se podvolili, zaregistrovali si účet Microsoft a následně odsouhlasili nabízenou synchronizaci souborů do cloudu. Po nějaké době kontrolní nástroje cloudu objevily nějaké „nevhodné“ soubory, účet jim byl zablokován a ti lidé se nedostali ani do vlastního počítače.

  10. Nominuji Ivana Bartoše za odstranění bezpečnostních opatření z návrhu legislativy eIDAS. Cituji Thomas Lohninger z epicenter.works: „Parlament se opravdu vytáhl s ochrannými opatřeními, která přidal, a i v Radě to dlouho vypadalo opravdu dobře. To bylo během francouzského předsednictví na začátku roku 2022. Ale pak to převzala česká vláda s českým předsednictvím a ministr Ivan Bartoš byl zodpovědný za nařízení eIDAS. A já pořád nechápu, co ho k tomu vedlo, ale odstranil všechna bezpečnostní opatření.“ V dalším odkaze uvádím překlad analýzy reformy eIDAS se zaměřením na klady a zápory této legislativy. https://reporteri.substack.com/p/bartos-odstranil-zabezpeceni-digitalnich

    https://reporteri.substack.com/p/dobre-spatne-a-osklive-stranky-konecneho

  11. Každý pojištěnec bude mít nově zřízen svůj osobní účet, na který mu pojišťovna pošle částku stanovenou vyhláškou a pak další peníze podle toho, zda chodí na preventivní prohlídky nebo zda pravidelně sportuje nebo třeba hubne.

    „S rozvojem moderních technologií a možností měření různých ukazatelů každého pacienta lze vytvářet cílené programy sledování zdravotního stavu, například nejrůznějšími aplikacemi,“ stojí v dokumentu. Nově by tak pojišťovnám mohly pomáhat třeba i chytré hodinky.

    https://archiv.hn.cz/c7-67282640-ok1pk-a30b7eed9a5666b

  12. Nominace: Nové „EET“ pro hotely i airbnb

    Moderní digitální proces má dále nahradit papírové evidenční a domovní knihy. Do nového systému bude muset každý ubytovaný uvést jméno a příjmení, datum narození, adresu trvalého pobytu, státní občanství i číslo a druh osobního dokladu.

    „Přístupy k jednotlivým údajům budou mít orgány státní správy a samosprávy pouze v tom rozsahu, v jakém jej potřebují pro výkon své činnosti,“ uvedl Waleczko. Plnou informaci o ubytovaných osobách má mít pouze správce daně a finanční analytický úřad. U cizinců má mít přístup k údajům cizinecká policie.

    https://www.lidovky.cz/byznys/nove-eet-ubytovatel-hotel-e-turista-system-soukromi.A231210_181631_ln_ekonomika_atv

  13. Michal Berg a Zeleni za organizaci kampane proti chytrym automatum na vodu. Zejmena pak za prubezne zduraznovani aspektu ochrany soukromi:

    „Aplikace Lokni zpracovává váš e-mail, křestní jméno, volitelně pohlaví, dále ID zařízení a unikátní uživatelské ID pro každou instalaci a provozní údaje o využití pítek. Tyto údaje jste nuceni poskytnout jen proto, abyste se na nádraží mohli bezplatně napít trochy vody.“

    https://denikreferendum.cz/clanek/35856-voda-nanadrazich-jedine-pres-aplikaci-kdyz-nad-lidmi-vitezi-technologie

  14. Ministerstvo průmyslu a obchodu shromažďuje citlivé obchodní údaje od velkých firem a dalších subjektů:
    Kolik elektřiny, plynu, tepla atd. nakupují, od koho a za kolik.
    Tyto údaje jsou v energetickém auditu, který firma musí povinně zpracovat (na základě zákona o hospodaření energií č. 406/2000 Sb.) a zaslat na ministerstvo (na základě prováděcí vyhlášky č. 280/2023). V auditu mohou být i další potenciálně citlivé údaje, například o investičních záměrech, energetické efektivitě provozu aj.

  15. Nominace na Vyrok: Jan Rejman, ktery nepochopil, jak funguje socialni prace a proc je v ni dulezita anonymita.


    Podle starosty Jana Rejmana (Změna pro Frenštát) nevědí, komu přesně klub slouží. „Osobně s tím mám vnitřní problém v tom, že ta služba je anonymní. A my nejsme schopni vidět, které děti tam jsou a jestli vůbec tam jsou,“ kritizuje starosta Rejman.

    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/frenstat-nizkoprahovy-klub-deti-penize-radnice_2311151518_kac

  16. Článek: https://pisapapeles.net/bloqueo-celulares-mexico

    Samsung a Motorola na dálku deaktivují telefony koupené v Mexiku, protože si je Mexičani kupují v levnějších regionech. Výrobci citují „nekompatibilitu s mobilní infrastrukturou,“ ale pak by mohli stejným postupem zapnout mód letadlo, a problém se vyřeší; ve skutečnosti jde telefon zapnout, ale není možné zapnout jakékoli aplikace.

    Žijeme v době, kdy nám koupené zařízení může výrobce rozbít na dálku.

  17. Nominace na Vyrok: Europol.

    „Všechny údaje jsou užitečné a měly by být předávány orgánům činným v trestním řízení. Centrum EU by nemělo provádět žádné filtrování, protože i nevinný snímek může obsahovat informace, které by mohly být v určitém okamžiku užitečné pro orgány činné v trestním řízení,“ uvádí se v zápisu ze schůzky mezi zástupci Evropské komise a Europolu, který se podařilo novinářům získat.

    https://www.e15.cz/technoverse-filipa-zelenky/vsechny-udaje-jsou-uzitecne-europol-chce-sledovat-vasi-komunikaci-bez-omezeni-1410809

  18. Vyrok Velkeho bratra: Tomas Tiefenbach, zalozil sit obrazovek Lurity, ktere rozpoznavaji tvare a dle toho cili reklamu. Vyrok z cervenceho cisla casopisu Marketing a Media.

    „Od kamer a rozpoznávání obličejů však muselo být v období pandemie upuštěno. Stejně jako v každém obchodě nám roušky zkomplikovaly život a nebylo již možné pracovat s údaji o věku a pohlaví.“

    https://www.lurity.com/cs/blog/jak-vypada-s-dooh-ai-budoucnost-slibuje-symbiozu-inovaci-v-reklamni-sfere-zejmena-revoluci-v

  19. Nominuji firmu Moje odpadky a jejich systém MESOH. Tento ,,dobrovolný´´ – povinný systém pro hodnocení občanů a následné finanční trestání pokud se někdo nechová dle předpisů je jak vystřižený z dob minulého režimu. Nejenom, že sbírá veškerá citlivá data o všech občanech ve vesnici/městě, ale také je pod finančním postihem nutí několikrát ročně navštěvovat jejich webové stránky. Nikoho nezajímá pokud člověk třeba nemá internet, je nemohoucí atd…není proklik = pokuta. Niný dokonce ve vsi přebral i správu o vodném a stočném a rozesílá upomínky k platbě i půl roku před splatností (půjčka zdarma) a je toho o mnoho více.

  20. Karen Nelson-Field, nominace na Vyrok z tohoto rozhovoru: https://mam.cz/zpravy/data/moderni-metody/2023-06/karen-nelson-field-peoplemetry-nejsou-bez-chyb-ale-aspon-meri-lidi/

    Se da vybrat leccos, patrne nejlepsi je ale asi tato hlaska (realne popisujici to, kdyz jsou lide sledovani kamerami, jak se divaji na reklamu):

    „Je docela fascinující, jak se lidé na venkovní reklamu dívají, když třeba znuděně čekají na autobus nebo na vlak.“

    Viz: https://i.ibb.co/xHFBv7n/platek.png

  21. O2 za sledovani a marketingove prodavani, byt anonymizovanych, dat.

    „Nesledujeme přesnou polohu. Dokážeme ale určit, kolik SIM karet je v daný čas připojeno na vysílač signálu v měřené lokalitě. Podle toho, jak se SIM karta postupně připojuje i na další vysílače určujeme, odkud přibližně návštěvník na akci dorazil. Čím větší pokrytí vysílači, tím přesnější analýza. Měřené SIM karty, u kterých máme potřebný souhlas, poté párujeme s big daty O2 a zjišťujeme věk, pohlaví a další parametry o návštěvnících,“ vysvětluje Zuzana Marková, business development manager pro big data projekty v O2 Czech Republic.

    Proč by měla být lokalizační data součástí organizace velkých akcí — Médiář
    https://www.mediar.cz/proc-by-mela-byt-lokalizacni-data-soucasti-organizace-velkych-akci/

    O2 Geodata
    https://www.o2geodata.cz/

  22. Sledovani klimatickych aktivistu.

    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-ekologicti-extremiste-na-to-pujdou-jinak-chuzi-ci-behem-pred-auty-40435868

    Podle zprávy deníku Süddeutsche Zeitung (SZ) bavorské vyšetřovací orgány po několik měsíců odposlouchávaly četné telefonické rozhovory mezi klimatickými aktivisty a novináři.

    (…)

    Vyšetřovatelé rovněž získali povolení zjišťovat lokalizační údaje mobilních telefonů, odposlouchávat hlasové schránky aktivistů a číst jejich e-maily v reálném čase.

    Kdykoli tam novináři volali, Bavorský zemský kriminální úřad od října 2022 rozhovory nepozorovaně odposlouchával.

    (…)

    Podle SZ úřady monitorovaly i další telefony, včetně mobilních telefonů některých lídrů Poslední generace, kupříkladu mluvčí Carly Hinrichsové. Podle vyšetřovacího spisu ze 7. listopadu 2022 měla Hinrichsová toho dne několik aktuálních dotazů ze Spiegelu.

  23. TOMAS ZDECHOVSKY – reakce na zakaz biometriky v EU.

    Tomáš Zdechovský
    @TomasZdechovsky
    Díky Vám nebudeme moci pomáhat hledat ztracené děti nebo preventivně zasáhnout proti teroristům. Tím bych se nechlubil, za to bych se styděl.

    SCREENSHOT: https://i.ibb.co/3TXt9hX/zdechovsky.png

  24. Tesla Papers.

    Pokud byste například hledali číslo sociálního pojištění Elona Muska, přesnou výši odměn manažerů a platů zaměstnanců Tesly, záznamy neveřejné komunikace výrobců a utajené specifikace autodílů, soukromá telefonní čísla a e-mailové adresy přibližně 100 000 zákazníků automobilky, včetně čísel jejich bankovních účtů, narazíte na ně právě v Tesla Papers.

    (…)

    Součástí dat jsou totiž tisíce záznamů o hlášených poruchách, škodách a závadách za posledních sedm let. Majitelé vozů Tesla si velmi často stěžovali například na asistenční systémy, automatické parkování, navigaci. Na náhlé „nouzové“ brzdění z plné rychlosti, anebo na neřízenou samovolnou akceleraci. A Tesla Papers k těmto hlášením přikládají interní komunikaci mechaniků a inženýrů, kteří si s takovými poruchami nevěděli rady.

    https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/tesla-musk-tesla-papers-gdpr-unik-zavady.A230531_074012_automoto_dohr

  25. Další nový způsob kontroly obyvatel jsou kreditní městské systémy. V našem městě byl před několika lety zaveden Motivační a evidenční systém pro odpadové hospodářství – MESOH. Město se s firmou provozující tento systém dohodne, jaké chování je „správné“ a dle toho jsou lidé hodnoceni. Ti, kteří se nezapojí (neaktivují si svůj online účet a nevyplní mnoho dalších osobních dat) platí o tisíce větší poplatek. Platit za odpady městu bez účasti v systému není možné (ač se systém označuje za dobrovolný). Je to systém nedáš data-zaplatíš.

    https://www.mojeodpadky.cz/mesoh/
    http://www.dobrisskoaktualne.cz/rozhovory/nasi-zastupitele/helebrant-odpady-mesoh-dobris

  26. Navrhuji cenu Velkého bratra (Big Brothers Award) za rok 2023 udělit datovým schránkám pro privátní osoby. Jak je možné v době ochrany soukromých dat, aby kdokoli z firem po celé republice (?) aj. měl přistup k jejich nacionálím bez jejich souhlasu. Konkrétně např. k nejen datu narození , bydlišti, ale i k číslu občanského průkazu? A to možná i více?
    Děkuji za to, že mohu být slyšena a že se mým negativním poznatkem budete zabývat.

  27. Jednoznačně Datovka. Státní orgán úplně ignorující GDPR a byl na to hrdý? Ochrana soukromí běžného občana? To přece nemá smysl vůbec dělat, že? Stalking je výmysl, GPDR nesmyslná zkratka a výhružky rodinným příslušníkům policistů, by se v našem státě přece nemohli vůbec stát. Tak pojďme dát všechno na internet.
    Sdílet jméno a adresu bydliště krásně ve formátu, kde by na to napsat aplikaci zvládnul každý začínající programátor. Je v dnešní době úplný nesmysl. Zajímalo by proč nejsou páni politici takto otevření i co se týká počtu „židlí“ na, kterých sedí a berou za to nemalé peníze. Ale to ne, platy jsou tajné, adresy občanů veřejné to dá přece rozum.

  28. Fingera – kompletní softwarové i hardwarové řešení pro správu docházky zaměstnanců

    https://www.lupa.cz/pr-clanky/biometrie-se-etabluje-na-pracovistich-usnadnuje-kontrolu-i-administrativu/

    „Firmy nasazením Fingery získají dokonalý přehled o tom, kolik času zaměstnanci tráví na pracovišti, případně i v terénu. Díky biometrii je totiž registrace příchodu či odchodu vždy provázána s konkrétní osobou,“ uvádí Petr Ducháček, regionální manažer Fingera pro ČR.

    Jedinečnou výhodou systému Fingera je detekce živosti. Detekce živosti je schopnost biometrického systému rozlišit skutečnou osobu od fotografie, videa nebo masky a zabránit tak pokusům o podvody s docházkou.

  29. Pozitivní cena
    Evropská komise za návrh aktualizace nařízení eIDAS, které přináší Elektronickou peněženku digitální identity (EUDI Wallet). Zvolený přístup řešení peněženky vycházející ze Self Sovereign Identity a Verifiable Credentials včetně formátů zahrnujících tzv. selective disclosure má potenciál vrátit kontrolu nad digitální identitou zpět do rukou lidí a omezit „šmírování“ a komerzionalizaci elektronické identity, kterou trpí NIA (centrální bod) a zejména BankID. Zamýšlené řešení EUDIW přinese svobodu do nakládání s elektronickou identitou (držitel rozhoduje, komu elektronickou identitu prokáže a zároveň každý se může stát spoléhající stranou), zvýší ochranou soukromí tím, že poskytne možnost předávat pouze takové informace, které jsou nezbytné pro ten který scénář (verifialble credentials selective disclosure) a všechny tyto funkce budou pod výhradní kontrolou vlastníka informací.

  30. Moneta za nuceni lidi do pouzivani aplikace.

    „U klientů využívajících chytré telefony alternativu nenabízíme. Aplikaci Smart Banka si může do telefonu každý snadno zdarma nainstalovat. Během pár minut získá bezpečný přístup ke svým financím, ať již přímo z mobilní aplikace, nebo prostřednictvím internetového bankovnictví,“ zdůrazňuje Kobesová bez bližších podrobností o tom, jestli a jak to bude banka kontrolovat.

    Zdroj: https://www.penize.cz/osobni-ucty/433673-konec-prihlaseni-pres-sms-hlasi-moneta-vyjimky-pro-tlacitkove-telefony-zustanou

  31. Nominace na slídila roku:
    Banka Moneta Money Bank za přístup do jejího mobilního bankovnictví.
    V průběhu roku provedla banka zásadní změnu: do té doby pro klienty bezproblémově přístupné smartbanky nový požadavek na odsouhlasení přístupu banky „pro software
    treti strany do vsech aplikaci a to i v dobe nepouzivani aplikace vc. IP adresy“. Neni jine cesty, jak se dostat do bankvnictvi, nez tento pozadavek odsouhlasit. Soucasne se nelze prihlasit ani do internetoveho bankovnictvi pres prohlizec v pc, kdy banka zablokuje dosavadní pristup a odkaze na navštíveni aplikaci mobilniho bankovnictvi. Navstivil jsem pobocku, pry to musim odsouhlasit a pokud nechci, muzu k jine bance.
    Kontaktoval jsem ředitelku Monety pro komunikaci. Slíbila volat zpět. Nikdy nevolala. Podal jsem dotaz na legálnost tohoto kroku na dTest, který mne informoval, že kontaktovali Monetu se žádosti o vyjádření.
    Dosud bez výsledku.
    Následně se znění úvodní hlášky mobilního bankovnictví změnilo z výše uvedené citace na:
    „…ve spolupráci se třetí stranou monitorujeme zařízení, ze kterého přistupujete ke svým financím a detekujeme nebezpečné aplikace na něm instalované.“
    Rozumím tomu, že v tom i konkurenčních bankovních aplikací.
    V Monetě pochopili, že byli příliš srozumitelní v přiznání špehování celého telefonu klienta a rozhodli se vyřešit jejich „problém“ zastřeným vyjádřením.
    Princip – kompletní kontrola dat mobilu klienta zůstal nezměněn.

  32. https://www.novinky.cz/krimi/clanek/obzalovany-policista-z-uniku-informaci-lustrovali-vsichni-40406325

    Vyrok: prace s informacema u policie v praxi.

    „Lustrace jsem nijak neevidoval, nikdo mě to ani neučil. Všichni kolegové to dělali stejně, lustrovali jsme si, jak jsme chtěli. Dělal jsem to takhle na Městském ředitelství policie v Brně, pak na ÚOKFK i NCOZ. Asi to nebylo přesně podle interních předpisů, ale nebyl to trestný čin. Pracovali jsme s obrovským množstvím informací, jména ke mně létala ze všech stran. Bral jsem to jako svoji práci policisty na elitním celorepublikovém útvaru, že si prověřuji, co jsou ti lidé zač. Za 12 let u policie mně to nikdy nikdo nevytkl,“ popsal Medvec.

  33. system AKV – Automatické kontroly vozidel provozovany Policii CR puvodne urceni k vyhodnocovani dopravnich prestupku uchovavajici data 1-5 let predavajici data jinym organum statni spravy za ucelem vedeni jinych rizeni.

  34. Spolu Ostrava za navrh na vytvoreni seznamu najemniku.

    https://15plus1.cz/

    6. VYTVOŘÍME SYSTÉM SDÍLENÍ INFORMACÍ O NÁJEMNÍCÍCH SE ZÁVADNÝM CHOVÁNÍM

    Zprovozníme systém sdílení informací o nájemnících se závadným chováním. Soustředit se budeme zejména na zajištění bezpečnosti v lokalitách s vyšší koncentrací nepřizpůsobivých osob. V rámci legislativních možností vytvoříme systém sdílení informací o nájemnících se závadným chováním v obecních bytech, aby bylo zamezeno jakémukoliv uzavírání jejich dalších nájemních vztahů. V případě zájmu rozšíříme okruh těchto nájemníků i do privátní sféry.

  35. Nominuji Microsoft Corporation za službu Microsoft Viva.

    Pokud je problematická služba Google Analytics, tak Microsoft Viva mě opravdu znepokojuje rozsahem a hloubkou narušování soukromí do nejmenších detailů a nakládání nejen s osobními údaji, ale i s obsahem soukromé korespondence prostřednictvím e-mailů (pomocí služby Microsoft365). V nedávné době mi začaly chodit (nevyžádané) reporty o mé týdenní aktivitě, kde mi Microsoft posílá zprávy typu:
    Z Vašich zpráv: jméno a příjmení adresáta, a text mého sdělení klientovi, jehož obsahem je např. můj dotaz na reakci ohledně nějakého návrhu, popř. jindy moje odpověď s potvrzením, že něco udělám, apod.

    Microsoft tedy čte (pomocí pokročilé inteligence analyzuje OBSAH) mé korespondence včetně zpravování údajů o druhé straně komunikace a nabízí mi pak svou představu o efektivitě a dotazuje se, zda daná věc byla již vyřízena…

    Tento vpád a systematické a systémové porušování ústavně zaručeného práva na soukromí a listovního tajemství (nehledě na zpracovávání osobních údajů nad nezbytný rámec k zajištění služby jako takové) považuji za absolutně nepřijatelný, přitom však vynucený dominantním postavením Microsoftu. Nejde o to, že si mohu tato oznámení vypnout, ale že je zjevné, že Microsoft vůbec zpracovává a analyzuje obsah písemností zasílaných e-maily s párováním zpráv s jejich adresáty nebo odesilateli, přičemž mám vážnou obavu, že toto provádí plošně ve vztahu k veškerým zprávám, aniž bych měl jakoukoli efektivní možnost toto ovlivnit či kontrolovat.

  36. Pozitivní cena – lidé z NAKITU

    za poctivý přístup k připomínkám IuRe ohledně používání nástrojů Google v IS veřejné správy pro kontak s občany – a aktivní inoïciování jejich náhrady napříč službami Portálu občana – opencsource a privacy friendly nástrojem MATOMO, včetně aktivity vůči min.vnitra

  37. Nominace – Metaverse

    „Na sociálních sítích si nyní o nás „velký bratr“ snadno zjistí, kam klikáme, co si kupujeme a s kým se bavíme. Metaverse bude monitorovat i to, kam jdeme, co děláme, jak u toho vypadáme, jaké máme držení těla, výraz obličeje, tón hlasu nebo zdravotní stav. Bude tato data sbírat automaticky, protože budou potřeba k fungování platformy. Dnešní sociální sítě umožňují cílit reklamu a zprávy. Představte si, kam se cílená reklama a product placement může posunout v metaversu, když bude mít k dispozici takové množství osobních údajů o uživatelích. Čeká nás virtuální product placement a virtuální ambasadoři.“

    viz článek „Metaverse a cílená reklama byly tématem FIBEP Spring Summitu“, časopis MAM, 11. dubna 2022

  38. Lidé se učí, jak šifrovat komunikaci. Šílený 🙁
    Nominace na Výrok.

    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/policie-smi-naridit-smazat-teroristicky-obsah-z-internetu-na/r~8ba73e74a5ef11ec9ba00cc47ab5f122/

    „Ve virtuálním prostředí se objevují manuály, jakým způsobem plánovat a provést teroristický útok, jakým způsobem se organizovat, jak šifrovat komunikaci či jak se bránit před prozrazením bezpečnostním složkám. Známé jsou i online výcvikové tábory zaměřené na vojenský výcvik v různých tematických oblastech. Zdokumentovány pak byly i online fundraisingové aktivity pro potřeby teroristů,“ píše vnitro.

  39. organizování pracovní činnosti pomocí Tabletů udávající polohu montéra u f. čez distribuce a.s.; kde tyto iformace jsou vyhodnocovány pod neustálím dohledem.

  40. Nominují Střední průmyslovou školu a Obchodní akademii v Bruntále, která za současného ředitele rozšířila kamery do všech budov areálu, a zde dlí bystrým pohledem Sledovatel. Sledovatel zve na koberečky zaměstnance za dřívější odchody, kouření v areálu, pozdějšíc příchody do prace, žáky školy i za drobné přestupky, přestože UOOO byl oznámen zájem na ochranu majetku. Při konfrontaci ze zneužití kamer dojde jen k tichému úsměvu, neboť legislativě bylo učiněno zadost. Při přímé odpovědi je vše popřeno.

  41. Pozitivní cenu pro noyb za aktivity kolem nelegálního užití Google Analytics.

  42. Seznam.cz

    Od prosince 2021 maji nove podminky, ze kterych treba vyplyva, ze kdyz se odhlasite, vlastne vas porad sleduji napric vsemi sluzbami.

    https://napoveda.seznam.cz/cz/smluvni-podminky/podminky-registrace/

    4.4. Po odhlášení se Uživatel považuje za tzv. identifikovaného uživatele, tzn., v rámci zařízení a prohlížeče, ze kterého se Uživatel přihlásil ke Službě, může být Uživatel nadále identifikován například svým uživatelským jménem, profilovým obrázkem (pokud jej Uživatel v rámci uživatelského profilu nahrál), případně jiným údajem uvedeným Uživatelem při registraci či doplněným do uživatelského profilu, což Uživateli po zadání přístupového hesla umožňuje pohodlné opětovné přihlášení ke Službám. Pro odstranění identifikace ze zařízení Uživatel využívá odkazu „Zapomenout“, popř. „Zapomenout uživatele“ či jiného obdobného odkazu.

    Aby se clovek opravdu odhlasil, musi dat jeste „zapomenout uzivatele“.

    Co se s temi daty deje, viz:

    https://finmag.penize.cz/byznys/432128-seznam-chysta-vlastni-facebook

    „Dat o uživatelích máme v rámci Seznamu obrovské množství. V rámci feedu data využíváme k tomu, abychom neustále zdokonalovali náš doporučovací algoritmus. Zajímá nás, jaký obsah čtenáři konzumují, ale taky co chtějí aktivně odebírat, co lajkují, jaké video si otevřeli a dokoukali ho do konce a tak dále. Vstupů máme mnohem víc.“

    V clanku se pise o tom, ze Seznam chysta vlastni Facebook.
    Seznam se ale spise meni v neco mezi Facebookem a Googlem.

  43. Rohlík za sledování jeho zaměstnanců.

    Viz:
    1) https://a2larm.cz/2022/01/unava-bouracky-a-staly-dohled-podle-cupra-je-ale-99-procent-kuryru-rohliku-spokojenych/
    „Ježdění pro Rohlík nespočívá jen v samotné práci, ale taky v permanentní kontrole a dohledu. Jestli je totiž v něčem Rohlík skutečně sofistikovaný, tak je to způsob dohledu nad kurýry provázaný se systémem odměn a pokut. Styl jízdy se hodnotí na základě údajů z GPS, gyroskopů, sledování teplot, nahrávány jsou i rozhovory kurýrů s dispečinkem, a sledována spokojenost zákazníků…. „Partneři“ Rohlíku jsou tedy silně motivováni pracovat co nejvíc, v gamifikovaném systému získávat plusové body (tzv. karmu) a vyhýbat se těm mínusovým. Na základě bodového ohodnocení (score tabulky) systém vyhodnocuje pořadí kurýrů, na tom záleží, jak dobrou pozici či podmínky bude v práci mít.“
    2) https://www.info.cz/zpravodajstvi/cesko/zakaznici-se-stali-rukojmimi-kuryru-mrzi-me-ze-jsem-celou-zalezitost-lepe-neodkomunikoval-rika-sef-rohliku-olin-novak
    „Máme v autech instalované zařízení, které sleduje, kde se auto nachází, jak rychle jede, jak zrychluje, jak zpomaluje, jak brzdí…“
    3) https://finmag.penize.cz/byznys/430806-ma-cisla-a-nevaha-je-pouzit-merime-vsechno-rika-novy-sef-rohliku
    „Právě proto máme přesně spočítané a každý manažer ví, jak dlouho průměrně trvá příprava jedné objednávky a kolik přesně nás to stojí. Takhle máme rozsekaný a spočítaný celý proces. Musíme měřit všechno, protože jen tak odhalíme, kde nebo u koho to vázne.“

  44. České Dráhy – kvůli zrušení kilometrické banky, jediné alternativy slevového jízdného k orwelovské in-kartě
    (https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/ceska-ekonomika/ceske-drahy-zacinaji-s-velkym-bratrem/r~i:article:232287/) – vyžaduje odevzdat podrobné osobní údaje a umožňuje ČD schraňovat informace o každé vykonané cestě.
    Absurdní odůvodnění klesajícím zájmem (ti kdo chtějí cestovat svobodně, anonymě a bez čekání u pokladen, s pevně daným tarifem, flexibilním plánováním cesty a dostupnou možností cestování i v první třídě nemají alternativu a rozhodně kilometrickou banku neopouštějí!) a ekologií (!) (roční spotřeba papíru zhruba odpovídá kousku role toaletního papíru či jednomu výtisku drážního časopisu jež zaplevelují téměř každé kupé)

    https://zdopravy.cz/ceske-drahy-ukonci-kilometrickou-banku-kvuli-klesajicimi-zajmu-101838/

    Jde pouze o pokračování tootalitního trendu který začal nejpozději v r.2006 zrušením papírové z-karty a zavedením čipové in-karty, s pokryteckým argumentem (viz první odkaz) že : „Zákazník má zatím možnost využít jiných slev, které na čipové kartě nejsou – například kilometrickou banku“. Toto ovšem nyní padá a zákazník který si váží sebe sama a nechce se stát komoditou pod podrobným dohledem velkého bratra už nemá na výběr nic, jen se tlačit ve špičce u pokladen a kupovat si nevýhodné jízdné vázané na konkrétní spoj. O jízdě v první třídě (například z důvodu ochrany zdraví a snížení rizika infekce koronavirem v případě nenadále přeplněného vlaku či přistoupení velkého množství cestujících) může rovnou zapomenout, ta je bez slev cenově vpodstatě nedostupná.
    Lze se též odůvodněně obávat, že v rámci agendy 2030, se za průhledně primitvních pseudovýmluv o ekologii aj., viz „Chystané ukončení prodeje KMB vychází z klesajícího zájmu o tuto nabídku a z firemní Strategie 2030, která počítá s rozšiřováním prodeje a nabídek v digitální formě.“, brzy rozloučíme i s možností bez identifikace kupovat papírové jízdenky v pokladnách na nádraží a tím i s posledním zbytek svobodného cestování. Vše zřejmě podle hesla :
    (a)socialistická Čína/eu náš vzor!
    (https://www.travelchinaguide.com/china-trains/ticket-service.htm)
    (https://www.travelchinaguide.com/china-trains/tickets.htm)

  45. Vyrok Velkeho bratra:

    „S využitím big dat mobilního operátora 02 Czech Republic známe toky všech typů cestujících kolem našich CLV ploch v každé stanici metra, v každou denní dobu, každý den v týdnu. Plánovat a vyhodnocovat kampaně na CLV v metru tak mohou naši zákazníci na standardní cílové skupiny podle pohlaví, věku, zájmů i socioekonomické skupiny,“ pokračuje Dana Svobodová z BigPlan.

    Vice: https://bigmedia.cz/bigplan/.

  46. Nominuji EU za to, že nařídila s účinností pro rok 2021 zavést povinně občanky s otisky prstů skrze přímo účinnou regulaci 2019/1157, která jak je zvykem proběhla EP v naprosté tichosti a občané se o ní dozvěděli teprve v roce 2021, když ji vláda povinně schvalovala. To udělali naposledy nacisté v roce 1943. Navíc tím EU jednoznačně porušila veškeré své právo, protože Smlouva o EU Článek 4 výslovně zakazuje EU zasahovat do vnitřní bezpečnosti států, což občanky představují jelikož primární funkcí občanek není pohyb přes hranice EU nýbrž ID v rámci členských států, a co více: článek 18 Smlouvy z Nice výslovně zakazuje EU jakkoli zasahovat do občanských průkazů.

  47. Výrok
    „Svoboda organicky propojená s odpovědností nám například umožní zahájit debatu o hledání a stanovení nové hranice mezi soukromím a bezpečností, které se ocitly pod náporem teroristických útoků, covidu-19 nebo manipulací a dezinformací linoucích se z internetu.“

    aneb Ve jménu svobody budeme cenzurovat jak Čína….
    Politolog Romancov, všudybyl a obránce svobody – v jejím jménu je třeba omezit soukromí (protože terorismus, protože lidi envěř systému a věří fake news…) – hodně nebezpečné, protože jakože sofistikované a odborné….přitom ideolog jak bič
    https://denikn.cz/578794/nezvladnute-nasledky-prvni-svetove-valky-nas-varuje-pred-riziky-ktera-svet-cekaji-po-pandemii-covidu-19/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=531820&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=vvpL3s3c6KQ-202103201442

  48. zjistit výši pojistného vyžaduje mnohdy zadání RČ
    to vyžadují různé srovnávače i pojišťovny, než sdělí konkrétní částku
    nejsou už k dispozici základní ceníky, tajnosti, trh je pokřiven, jen se lákají citlivá data
    se zdůvodněním, že je „mnoho faktorů“
    někde stačí zadat datum narození, jinde celé rč.
    příklad Direct

  49. Telco firma miniTEK – produkt ODORIK – KLADNA CENA E. SNOWDENA

    Jejich zásady ochrany osobních údajů
    (https://www.odorik.cz/w/zasady_zpracovani_osobnich_udaju) vypadají, že
    jejich autorem nebyl žádný právník, ale ani žádný hamižný CEO.

    Zvlášť bych vypíchl tento odstavec:

    > Přestože se to běžně očekává, miniTEL s.r.o. běžně nezpracovává fakturační údaje. Pro vystavování daňových dokladů k platbám pod 10 tisíc Kč nejsou fakturační údaje plátce potřebné. Aby firma miniTEL s.r.o. chránila soukromí svých klientů a vyhnula se zpracovávání fakturačních údajů a problémům s jejich neauktuálností, běžně zadání fakturačních údajů ani nedovolí. Výjimkou jsou jen zákazníci, u nichž lze předpokládat jednorázové platby větší než 10 tisíc Kč, (…) jsou v podstatě vždy právnickými osobami, tedy v jejich fakturačních údajích se žádné osobní údaje nevyskytují.

    Zatímco dnešní e-shopy po mně žádají fakturační údaje i při osobním
    vyzvednutí (i před pandemií) a ohánějí se zákonnou povinností, Odorik
    tyto údaje nechce, ba je dokonce odmítá.

  50. Pozitivni cena – CVUT za odmitnuti proctoringovych systemu.

    Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zkousky-na-vysoke-skoly-budou-online-fakulty-budou-na-dalku/r~7cd374707c1611ebb2f60cc47ab5f122/

    České vysoké učení technické je v tomto směru benevolentnější: „Jako obraz svého postoje ČVUT vnímá i to, že by v první řadě měla svým studentům důvěřovat a respektovat jejich soukromí. Použití proctoringových systémů (systémů, které sledují oči studenta, blokují počítač a mobilní telefon, sledují ruchy v mikrofonu apod., pozn. red.) není na ČVUT doporučováno ani centrálně podporováno. Zkoušejícím je doporučeno, aby koncipovali zkoušky tak, aby ověřovaly pochopení látky, nikoli konkrétní znalost,“ stojí v metodickém pokynu prorektorky pro bakalářské a magisterské studium Gabriely Achtenové. Nicméně ČVUT stále věří, že před letními prázdninami již situace dovolí standardní přijímačky.

  51. Úřad práce české republiky
    Při žádostech o dávky hmotné nouze chce tolik údajů, a potvrzení, že se nemůže jednat o účinnou pomoc,
    A každý údaj byť se jen v drobnostech liší, je občanovi ke škodě. touží vědět i věci, které by vědět neměli. Celé jednání pak trvá 30 až 60 dní, zatímco občan jim musí každou změnu ohlásit do 8 dní….

  52. registrace na očkování, kdy se odesílá rodné číslo googlu

  53. Nominuji vládu České republiky za podporu usnesení Rady Evropské unie o šifrování v prosinci 2020, které vyzývá k vážnému narušení soukromí občanů. Rada v usnesení totiž volá po navržení legislativy, která by požadovala od firem vytvořit technické řešení (tzn. zadní vrátka nebo oslabení šifrování), díky kterému by bylo možné pro státní orgány nahlížet do soukromé komunikace v aplikacích jako je Whatsapp nebo Signal za účelem vymáhání práva.

    Není technicky možné, jak zajistit přístup pouze pro prvoplánové účely. Jakmile služby pro zasílání zpráv umožní nahlížet do soukromých zpráv, bude komunikační zabezpečení jednou provždy prolomeno a otevřeno masové špionáži a šmírování.

    Linky:
    usnesení: https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-13084-2020-REV-1/cs/pdf

    Tisková zpráva o schválení usnesení:
    https://www.consilium.europa.eu/cs/press/press-releases/2020/12/14/encryption-council-adopts-resolution-on-security-through-encryption-and-security-despite-encryption/

    Blog post popisující problém:
    https://www.kolaja.eu/cs/page/council_resolution_on_encryption_letter/

    Nezávislý článek (EFF):
    https://www.eff.org/deeplinks/2020/10/orders-top-eus-timetable-dismantling-end-end-encryption

  54. Český statistický úřad neustále zjišťuje informace, které má stát již dávno ve svých materiálech. Navíc ze získaných dat stejně není žádný přínos.

  55. Navrhuji nominovat na cenu Město Brno, resp. jejich aplikaci dopravního podniku https://www.brnoid.cz/cs/
    vyžadovat pro zaplacení poplatku za odpad rodná čísla všech členů domácnosti považuji za absurdní.
    V minulosti postačovalo datum narození

  56. Dobrý den, já bych nominovala mediální skupinu MAFRA. Všimla jsem si, že ať navštívím na internetu jakoukoliv stránku, objeví se, že právě tato skupina „touží“ po zpracovávání mých údajů. To je podle mě BIG BROTHER, když je zajímá i to, kde kupuji synovi punčocháče. Nemohu dát do odkazu konkrétní stránku, chtěla jsem přiložit fotku jako důkaz.

  57. Pozitivní cena – kolektiv NoLog.cz

    Negativní:
    Zákon o vojenském zpravodajství

    Iniciativa Covid19cz za původní plánování plošného sledování populace nesmyslnými prostředky

  58. Nominace na vyrok:

    „Myslím, že za situací, jako je ta dnešní, je nutné navíc na přechodnou dobu omezit i ochranu soukromí. Konkrétně, státním orgánům by mělo být povoleno využívat neanonymizovanou informaci o poloze jednotlivých osob z mobilních telefonů i bankovních transakcí. Právě takový zásah do soukromí totiž umožnil rozvinutým asijským státům neuvěřitelně zefektivnit vyhledávání nově nakažených a porazit tak epidemii covidu,“ píše pedagog na sociální síti.

    JAROSLAV FLEGR

    https://echo24.cz/a/SqrCd/jako-v-asii-biolog-flegr-zada-sledovani-lidi-i-jejich-plateb

  59. Google Maps
    Nabízí zkreslenou realitu, konceptem z jednoho extremu do druheho.Kdy vytvari nejprvendojem, vyjimecnosti aby bouchla opici do druhe zdi, koncept rebela, sladky taky iluzorni. Cílem je dostat hráče do středu, pouze to co jde na ruku Komercni spolecnosti a v souladu PR pravidel, aktualizovalo data, která se mohou zpenezit.Pokud jses recenzent, ktery kratce, vystizne, vecně, aktualne, stroze popise spolecnost.Doplni fotografii, myslenka a pochopeni, co je “opravdovým” srdcem spolecnosti, je vyucovano na virtualni platformě-genialni.Nenajdeme, dvojčata, cenný nástroj od dob prof. Mengeleho.geneti ky s hodni jedinci, jine povahy, Cenny material.Umela inteligence, sen vědců pro zapojení do védy, ktera využívá výhody které nabízí stroj stroj. Výhodou stroje je především tonost předvý datelnost předvídatelnost na základě minulého chování umělá inteligence měla být používáno na činnosti které souvisí s dědou a pokrokem měla ulehčit vědců umění jejich práci v současné době díky firmě Google široce zneužívána pro komerční účely. Velmi sofistikovaný způsobem získávají obrovský se na to od lidí u nich dlouhodobě sledují jejich preference jejich digitální minulost a propracovanými algoritmy se chovají tak aby dotyčný branži svého světa vypadal jako vítěz útočí se na narcismus sebelásku zájem o uznání pracuje se s člověkem cílem je maximalizace zisku. Pokud tohle přijedu do řeči konzumenta nedá se už má po výměně podkladu mapovým podkladu na povím podkladům Googlu věřit ukazuje totiž jenom to co je odrazem našeho virtuálního světa který je bublinou v rámci skutečného světa. Ideální pokusný králík v takovém výzkumu v podstatě testováním systému před ostrým nasazení za účelem vytvářeny zisku je ideální dvojče od Mengeleho profesora Mengeleho obr super a Btrfs anděla smrti. Druhé dvojče přitom nemusí být do výzkumu zapojeno ale ten stejným způsobem dvojče slouží jako referenční linie předpokládá se že geny jsou stejné jako Mengele ale povaha bude jiná to zjistíme sběrem dát jeho telefonu ideální je člověk který není zaměstnán rodinou ani povinnost mi může každý den vyvářet nesmírně cenná data za které bude odměněn ozenim 8 ks žrádlo Google hodí cus hovno informace testování nového systému který široce klame zákazníky uvádí je do falešného světa servíruje reklamu která přesně odpovídá všem oblastem zájmu jeho života Google Google umí sledovat i intimní život a umí servírováním zpráv a reklam příspěvku na sociálních sítí zastrašovat hrozit ale i chválit oceňovat hraje si na boha je to společný podnik všechny korporací za účelem maximalizace a maximální nasranosti za cílnosti reklamy musím uznat že to je musím uznat že to je geniální ale už si nikdy nekoupím žádnou věc nikdy v životě na základě reklamy a zpráv kterou mi servírují tyto společnosti tyto společnosti umí udržovat v chodu finanční money typu Bitcoin finanční majetek Bitcoin umí udržovat strach během pandemie umí strach uvolnění strachu oni vypadli se velmi nebezpečný koncept totálně totalitní společnosti jsem pokusný králík 594 sektoru 4 a můj názor je že to čím tyto společnosti přichází je velmi velmi silně nebezpečné. Děkuji těmto společnostem že mi otevřely oči ve skutečnosti jsem na tyhle aspekty nové doby vůbec nevyšlo minule to můj pohled na svět budu se od budu se orientovat více na reálný život reálné postavy budu ovšem pochybovat a budu prvního budu psát knihu dnešní doba může udělat člověka spisovatele Google poskytl návod jak to napsat aby bylo správně zacílená na publikum který poskytne východisko že svého života potenciální potenciální nečtenáři zároveň účastníky výzkumu obyvatele z chudých oblastí vyloučených méně bohatých těch kteří obviňují velké korporace z nového otrokářství. Stačí doladit koncept anebo použít ten který je nabízený koncert knihy která je zakázána 4 podobenstvíNěčím zlem bude Google a Facebook protože to jsou Antikristem kteří si hrají na toho řídí masu lidí v zájmu vlastního obohacení ne v zájmu dobrá on knihovna bude dobrá.

  60. Pozitivní cena (kromě K. Šimáčkové, která by to už měla dostat):

    projekt prohlížeče BRAVE a jeho řešení eliminace online reklam založených na obchodu s miliardami icitlivých nformací o uživatelích denně – http://www.brave.com

  61. Clockify – nástroje na sledování zaměstnanců – trackovat GPS, sledovat „neaktivitu“, dělat screenshoty, jestli se neflákáš

  62. Amazon – horký kandidát Fiermní slídil
    špehování zaměstnanců za obzvlášť zavrženíhodnými důvody a způsobem

    Nebo jde jako kladnou cenu pro toho odstoupivšího viceCEO, pokud opravdu odstupil kvůli tomu
    https://a2larm.cz/2020/10/nemecke-odbory-zahajily-stavku-v-amazonu-nelibi-se-jim-pracovni-podminky-a-spehovani/

    /POZN NEZV: Více info lze u autora článku, lze se s ním přímo spojit plus při té příležitosti tip do obsazení poroty – dát pls do Freedcampu do tipů k BB/

  63. Pozitivní nominace velká: Alík.cz
    odmítání cookies a zapojení do obchodu s osobními údaji svých uživatelů – vzácná dobrá praxe
    https://www.alik.cz/a/alik-hleda-pomocniky

    “ Nikdo z původního týmu programátorů nepředpokládal, že by Alík nějak zázračně vydělával. Brali jsme ho jako koníček, ale doufali jsme, že si alespoň zaplatí svůj provoz bez nějakého většího úsilí. Po zhruba třech letech se bilance sice mírně zlepšuje, ale provoz stále sponzoruji ze svého. Není to způsobené tím, že by měl web špatnou návštěvnost – naopak jsou veškeré sledované statistiky čím dál lepší. Je to částečně proto, že jsem paličák. 😀

    Strašně moc nemám rád automatizované dražební reklamní systémy, které špehují uživatele. Nesnáším všechny ty cookies lišty :-$, které tlačí návštěvníka webu, aby dal hromadný souhlas stovce kdovíjakých firem se sledováním. Současný stav webové reklamy mi přijde absurdní a na hraně zákona – copak lze očekávat, že si člověk nastudoval, komu všemu uděluje informovaný souhlas a s čím? Často se v těchto systémech objevují různé podvodné reklamy, které zneužívají bezpečnostních děr nebo zjištěných psychologických zranitelností. Zpětná dohledatelnost, která reklama komu ze systému přitekla, je nulová, veškerá odpovědnost za technické i jiné chyby je krásně rozprostřená tak, aby nikdo za nic nemohl. Jako uživateli mi to přijde děsivě odpudivé, drzé a nebezpečné… takže je logické, že z hlediska provozovatele webu tomu nakloněný také nejsem. Z principu.

    Jaká je tržní hodnota tohoto principu? Kolik by Alík mohl vydělat, kdybych na tento postoj rezignoval? V tuto chvíli nejspíš okolo padesáti tisíc korun měsíčně… to je tedy příjem, kterému říkám rezolutní NE. Mám raději čistý rychlý web, který čtenáře nešpehuje a neparazituje na nich. Věřím, že nejsem sám.

    Reklama nesmí obtěžovat, nesmí zdržovat, nesmí šmírovat… zkrátka nesmí škodit. Neměla by být nutné zlo, měla by být zajímavá a poctivá. „

  64. Pozitivní cena:
    Konečně rozumný hlas ze zdravotnictví:

    Jan Žaloudík, Mas. onko. ústav, senát
    https://ekonomickydenik.cz/do-cipovani-lidi-nevtahujme-medicinu-rika-senator-zaloudik-covidova-doba-by-nemela-byt-pricinou-omezovani-svobody/?fbclid=IwAR1iztK2qPpmgMOcbJniopy6DOPwyRrCCgerOKfPi1e7WF9EmEHo22X1Qjw

    Obezřetnost vůči moderním technologiím vyslovuje i senátor Jan Žaloudík. „Jestli se má lidstvo nechat očipovat, poloočipovat nebo rozdělit na očipované a neočipované, tak už do toho nevtahujme medicínu. Nemá smysl, abychom si na základě jedné virózy, ať už jakkoliv dynamické a pak ustupující, měnili životy napříč. Tato covidová doba by nám neměla zavdávat příčinu, abychom si zásadním způsobem omezili svobodu,“ apeluje Jan Žaloudík.

  65. BIS 2020 –
    Tajné služby chtějí zrušit anonymní SIM karty. Ať lidé při nákupu ukážou aspoň občanku, žádá BIS – Deník N
    https://denikn.cz/…eji-zrusit-anonymni-sim-karty-at-lide-pri-nakupu-ukazou-aspon-obcanku-zada-bis/

  66. Dobrý den, slídilem se podle mě stává aplikace k EET od firmy Vodafone ePokladna
    Používám ji už tři roky, ale nyní po aktualizaci chce potvrzení, že bude spravovat veškerá data a soubory v zařízení, veškeré kontakty a nahrávat video a fotit. Nechápu k čemu to bude potřebovat. Ke generování dokladu to jistě není nutné.
    Pokud to té aplikaci zakážete, nefunguje. Takže taková nechutná štěnice v mobilu, kterou však používat musíte, jinak porušujete zákon. Je podivné, že tyto pravomoci chce aplikace po uživateli až nyní se čtvrtou vlnou EET, ačkoliv dosud fungovala bez takových nutností. Posílala jsem na Vodafone dotaz, bez odpovědi.
    Mám k tomu důkazní fotomateriál, ale nemám ho sem jak umístit…

  67. Dobrý den, nominuji MESOH – motivační a evidenční systémy pro odpadové hospodářství. Významně připomíná systém „sociálního kreditu“ známý z Číny! Privátní zpracovatel, s pomocí obce, shromažďuje data občanů v rozsahu jména, příjmení, data narození a bydliště, pro jednoznačnou identifikaci a k těmto datům přiřazuje množství vyprodukovaného odpadu. Z dostupných údajů není zřejmé jak dlouho tato data bude skladovat a nebo zda budou, např. po jednom roce (což by mělo být rozhodné období pro stanovení poplatku za svoz a zpracování odpadu), smazány. Důvodně můžeme předpokládat, že nebudou! Dobrovolnost je pouze zdánlivá, neboť se souhlasem obce je vytvářen tlak (vydírání) na občany města, do systému se zapojit, jinak jim bude výrazně zdražena služba! Obec tímto diskriminuje občany, kteří zpracovatelný odpad třídí a další zbytečně nevytváří, ovšem nechtějí být pod pozorným dohledem „Velkého Bratra“ a přistupovat „dobrovolně“ na pokusy sociálních inženýrů, kam až jsou občané ochotni ustoupit z osobní svobody ve jménu vyššího dobra!
    Děkuji za Vaši práci
    z Orwella …cokoli proti kolektivnímu myšlení Strany je krutě trestáno, lidská individualita se stává zločinem.

  68. Novela zákona o dráhách respl. o službách ve veřejné přepravě cestujících – už platný zákon 367/2019 Sb.
    https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=8&T=326

    nová centrální databáze cestujících a kupujících jízdenek na vlak, při nákupu online

    Nevidíme důvod, proč by mělo ministerstvo dopravy chtít shromažďovat množství údajů o všech cestujících všech vlakových dopravců, a už úplně absurdní je to u kupujících těchto dokladů.

    Sněmovní tisk 326, nominuju min. dopravy i Sněmovnu, která přehlasovala Senát, který chtěl problémové údaje vypustit

  69. Na výrok
    „Každý majitel mobilu musí vědět, že jeho soukromí neexistuje“, říká ředitel NATO Stratcom

    Kromě manipulace se slovem „válka“ (hybridní válka, která má asi taky ospravedlnit válečné postupy) pán navíc zkouší, aby si lidi přivykali na to, že soukromí už nemají vymáhat.

    Takže: máme tu ústavu, zákonem dané telekomunikační tajemství, jasně dané výjimky pro policii apod. když jej chtějí prolomit, sadu právních nástrojů jak napravit, když se tyto zákony nedodrží (ano, děje se to, asle to neznamená, že to budeme akceptovat). Podobné výroky považuji za obzvláš toxické a hodné Ceny, oproti těm blbým a zábavným, jsou bohužel o dost nebezpečnější.

    https://hlidacipes.org/nerekl-bych-ze-zijeme-v-mirovych-casech-popisuje-ruskou-propagandu-reditel-nato-stratcom/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

  70. Cilena reklama nas sleduje na ceskem internetu. Spolecnost seznam je ta ktera dela cilenou reklamu a agraguje obrovske mnozstvi dat o lidech.

  71. Pozitivní cena – EU:
    Evropská unie zvažuje zákaz AI ve spojení s rozpoznáváním obličejů, alespoň to uvádí LEAK: Commission considers facial recognition ban in AI ‘white paper’. Podle pracovní verze by měl být dočasný a má se týkat soukromého i veřejného sektoru. Znamenal by konec pro projekty v řadě zemí, včetně některých v Česku, ve všech případech, kdy k rozpoznávání obličejů dochází ve veřejném prostoru. Konec zákazu by přinesla až jasná metodologie a nově nastavená pravidla.

  72. Twitter
    Twitter se omluvil za možnost cílit na neonacisty, homofoby či náboženské skupiny a fanatiky. Celé je to zajímavé nejprve tím, že stejný problém měl před lety Facebook a z cílení inzerce musel podobné věci odstranit. Druhá zajímavá věc je už jenom to, že nějaký algoritmus (a zejména na Twitteru se zásadním nedostatkem informací o uživatelích) dokáže uživatele rozdělovat do až takto zásadních skupin. Zajímavé taky je, že Twitter má v Pravidlech taková ustanovení, která by něco takového měla znemožňovat. Poněkud to ale nedodržoval. Viz Twitter apologises for letting ads target neo-Nazis and bigots.

  73. Veřejně neznámý startup umí najít člověka online podle jediné fotografie, která nemusí být ani kvalitní. Clearview AI své služby poskytuje stovkám orgánů a organizacím činným v trestním řízení. Pomáhá v tom databáze 3 miliard fotografií, které firma stáhla z Facebooku, YouTube, Venmo a milionů dalších webů. Jediný, kdo má lepší a rozsáhlejší sbírku, může být snad jedině Facebook, který navíc fotografie má perfektně označené, rozpoznané a včetně časového vývoje. Fascinující čtení najdete v The Secretive Company That Might End Privacy as We Know It. Zjistíte v něm navíc, že zakladatelem je Richard Schwarz a finance poskytuje Peter Thiel, nechvalně známý nejenom z Facebooku, ale hlavně pro Palantir. Asi nepřekvapí, že tenhle monstrózní šmírovací nástroj obhajují tím, že přece bojují proti nejvážnější kriminalitě.

    https://www.lupa.cz/clanky/soukromi-uz-neexistuje-kdo-a-jak-hackl-mobil-jeffa-bezose-a-reklama-ve-whatsapp-nebude/

  74. Pozitivní cena – ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková za (jediný) hlas z celého pléna ÚS za zrušení data retention
    viz její separátní votum, krásně odůvodněné

  75. Slídil roku-pražský primátor Hřib za nápad zjišťovat přes PRE neobsazené byty.

  76. Chci nominovat na největšího slídila: Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (angl. General Data Protection Regulation neboli GDPR.
    Důvod: Skoro nikdo si neuvědomuje, že udělením souhlasu dává svolení poskytovat své údaje všem, s kým daná firma spolupracuje. A to v rámci celého světa. Uváděné „Posílení práv občanů neboli tzv. subjektů údajů. Těmito právy jsou zejména práva na přístup, opravu, výmaz, právo být zapomenut, právo na omezení zpracování, přenositelnost údajů a v neposlední řadě právo vznést námitku“. Ve skutečnosti jsou tyto práva prakticky nevymahatelné. S každým kliknutím na „povoluji cookie“ udělíte souhlas, ale skoro nikdy nedokážete zjistit k čemu.

  77. Nominuji společnost Avast za dokonalé špehování uživatelů o návštěvě každé webové stránky díky následujícím rozšířením prohlížeče:
    * Avast Online Security
    * AVG Online Security
    * Avast SafePrice
    * AVG SafePrice

    Proklamonou funkcí prvního rozšíření je i: „poskytuje ochranu před online sledováním“. Zde je třeba vystihnout dokonalost podvojného myšlení u Avast, jelikož uvádět u dokonale špehujícího nástroje, že je nástrojem proti špehování…

    více viz:
    * https://palant.de/2019/10/28/avast-online-security-and-avast-secure-browser-are-spying-on-you/
    * https://palant.de/2019/12/03/mozilla-removes-avast-extensions-from-their-add-on-store-what-will-google-do/
    * https://www.lupa.cz/aktuality/firefox-zablokoval-ctyri-rozsireni-od-ceskeho-avastu-pry-jde-o-spyware/

  78. Pozitivní cena: PRažská radnice za odmítnutí zavedení Face Recognition

  79. Mastercard a jeho systematická politika proti hotovosti – letos horký kandidát
    Sponzorig hudebních festivalů i hip míst (manifesto , Střelák…)si podmiňuje cashless režimem.

  80. Pozitivní cena – ústavní soudkyně K. Šimáčková za přesvědčibý disent k ostudnému rozhodnutí ve věci data retention. Díky za něj

  81. 2019- Aktéři pražské radnice, zejm. primátor Hřib, Praha sobě, kteří navrhli sledování obsazenosti bytů podle dat od PRE o spotřebě eletřiny v jednotivých bytech.

  82. Sledovani zamestnancu kamerami, pouzivani zaznamu k strhavani vyplat-kamery na kazdem rohu+lzive webove stranky.

  83. Navrhuji Střední průmyslovou školu v Bruntále, kde je ve škole a okolí celkem asi 10 kamer. I při drobném přestupku jste popotahování, například při koulovaní v zimė v parku. Není řečené, že jste šmírování, ale že jste podezřelý.

  84. Navrhuji Střední průmyslovou školu v Bruntále. Na škole a v areálu je celkem deset kamer, které šmiřují žáky. V případě prokázání nejste upozorněni na to, že jste byl šmírován, ale že se máte priznat, protože jste podezřelý.

  85. Dobrý den, pozdě, ale přece nominuji ÚZIS ČR. Podrobné informace k nominaci a mnoho důvodů proč by měl být zařazen do soutěže ještě letos jsem zaslal na e-mail iure@iure.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.